Πως να μεγαλώσετε τα γένια σας

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΓΕΝΙΑ

Πριν μπούμε στις λεπτομέρειες του να μεγαλώνεις γένια, ας αναφέρουμε κάποιες βασικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν λίγο παραπάνω στην κατανόηση.

Ως γνωστόν, τα γένια αποτελούν τριχοφυία του προσώπου, στα μάγουλα, τον λαιμό, το σαγόνι και την περιοχή γύρω απο τα χείλη.

Στα αγγλικά κάθε μορφή τριχοφυίας του προσώπου αναφέρεται με την γενική ονομασία "beard".

Εμείς οι έλληνες χρησιμοποιούμε τις λέξεις μούσι, γένια και γενειάδα για να περιγράψουμε τις τρίχες του προσώπου μας, των οποίων η διαφορά στο νόημα δεν διαφέρει τόσο.

Όλες οι λέξεις αυτές, σε γενικές γραμμές είναι συνώνυμες.

Είδη τριχών στο πρόσωπο

Στο πρόσωπό μας μεγαλώνουν δύο ειδών τρίχες.

Οι πιο ανοιχτόχρωμες, ξανθές, πιό νεανικές τρίχες (vellus) και οι πιο πυκνές και σκουρόχρωμες τρίχες (terminal).

Όσο μεγαλώνουμε οι ανοιχτόχρωμες τρίχες μετατρέπονται σε σκούρες, οι οποίες αποτελούν τα ώριμα πλέον γένια.

Πότε μεγαλώνουν τα γένια

Τα γένια μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται οπουδήποτε ανάμεσα στην εφηβεία, τα τέλη των 20 ή και τις αρχές των 30 (ακόμα κι αργότερα σε κάποιες περιπτώσεις).

Δυστυχώς δεν  υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε το πότε θα εμφανιστούν τα γένια, πόσο πυκνά είναι, το χρώμα τους και την υφή τους.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά εξαρτώνται απο το DNA, όπως το ύψος και το χρώμα των ματιών.

Το κλειδί στο να αφήνετε γενειάδα είναι η υπομονή.

Κάθε γενειάδα είναι μοναδική. 

Μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μερικά χρόνια για να βρεί το σχήμα της.

Ξέρουμε πως αυτά δεν είναι και τα πιό ευχάριστα νέα.

Αλλά να θυμάστε πως όλοι εκείνοι οι χαρακτήρες με πυκνές γενειάδες που βλέπουμε στην τηλεόραση και το δαδίκτυο, δεν γεννήθηκαν με αυτά τα μούσια.

Μπορεί και εκείνοι να έπρεπε να αντιμετωπίσουν μια γενειάδα με κενά για αρκετό καιρό μέχρι να αποκτήσουν αυτό που έχουν τώρα.

Είτε εάν είστε έμπειροι γενειοφόροι, είτε εάν αφήνετε γένια για πρώτη φορά, ο πρώτος μήνας είναι πάντα πρόκληση.

Ανάλογα την ημέρα ή και την εβδομάδα, τα γένια σας μπορεί την μία στιγμή να είναι ακριβώς όπως τα θέλετε και την αμέσως επόμενη να μην σας υπακούν καθόλου.

Η σημασία της υγείας στην ανάπτυξη των γενιών

Η ανάπτυξη των γενιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία, τα γονίδια, αλλά και με τα επίπεδα τεστοστερόνης σας. Δυστυχώς, η ορμόνη που κάνει τα γένια σας πυκνά, επηρρεάζει τις τρίχες των μαλλιών με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο.

Όλα αυτά είναι πράγματα πέρα απο τον έλεγχό μας, οπότε ας μιλήσουμε για αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε.

Είναι αναγκαίο να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Τα γένια δεν είναι στα καλύτερά τους όταν είστε αγχωμένοι, δεν τρέφεστε σωστά και δεν γυμνάζεστε.

Για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, θα πρέπει να φροντίζετε το σώμα σας, να τρέφεστε σωστά και να γυμνάζεστε.

Οι ορμόνες που εππηρεάζουν τα γένια.

Η ανάπτυξη των γενιών εξαρτάται κυρίως τις ορμόνες και πιο συγκεκριμένα, την τεστοστερόνη και την διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η απλή τεστοστερόνη μετατρέπεται στην πιο δραστική DHT. Η ποσότητα DHT στο αναπαραγωγικό σύστημα επηρρεάζει άμεσα τα γένια και τον τρόπο που μεγαλώνουν.

Οι άνδρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και DHT έχουν συνήθως περισσότερα γένια απο εκείνους με χαμηλά επίπεδα. Εάν το σώμα έχει γενετική προδιάθεση για ευαισθησία σε αυτές τις ορμόνες, τότε είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν γένια σε μικρότερη ηλικία.

Από την άλλη μεριά, οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα DHT έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην χάσουν τα μαλλιά τους. 

Το να είναι κάποιος στα 20 του και να έχει αραιά γένια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει χαμηλά επίπεδα ορμονών. Έχει να κάνει με την ευαισθησία στις ορμόνες αυτές και όχι με τα επίπεδα.

Εφόσον η τεστοστερόνη παράγεται φυσικά απο το σώμα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί χωρίς συμπληρώματα. Τα βάρη και η άσκηση είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Μαζί με την γυμναστική είναι σημαντική η πρόσληψη αρκετών υδατανθράκων, πρωτεινών και καλών λιπαρών.

Έτσι ανεβαίνουν τα επίπεδα ενέργειας, βελτιώνεται ο μεταβολισμός και αυξάνεται η παραγωγή τεστοστερόνης. Η καλή ξεκούραση και η μείωση του άγχους θα κρατήσουν το σώμα σας υγιές και θα βοηθήσουν να μεγαλώσετε γένια.

Οι καλύτερες τροφές για υγιή γένια.

Η σχέση ανάμεσα σε υγιές σώμα και υγιή γένια είναι πολύ στενή. Εαν έχετε μία ισορροπημένη, υγιή δίαιτα, όχι μόνο θα επωφεληθείτε γενικότερα, αλλά θα αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μεγαλώσετε την τέλεια γενειάδα.

Ορίστε κάποιες τροφές που είναι θαυματουργές για την υγεία των γενιών.

Γλυκοπατάτες.

 Υψηλή περιεκτικότητα Βήτα Καροτίνης, η οποία βελτιώνει την ανάπτυξη των κυττάρων στα γένια. Η Βήτα Καροτίνη μετατρέπεται σε Βιταμίνη Α αυξάνοντας τον ρυθμό σχηατισμού των κυττάρων στις τρίχες του προσώπου.

Στρείδια

Μία από τις καλύτερες πηγές ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο που βοηθά τα κύτταρα που ευθύνονται για την ανάπτυξη της τρίχας. Τα στρείδια αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.

Αυγά

Πλούσια σε πρωτεΐνη, τα αυγά αποτελούν φυσική πηγή Βιοτίνης, η οποία ενδυναμώνει την τρίχα και είναι γνωστό συμπλήρωμα για την αύξηση των γενιών. Τα αυγά περιέχουν επίσης μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο και ψευδάργυρο.

Σπανάκι

Πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες και κάλιο που συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη γενιών.

Συκώτι 

Γεμάτο  με πρωτεΐνες, σίδηρο και Βιοτίνη.

Κανέλα

Η κανέλα βοηθά την ροή οξυγόνου στους θύλακες της τρίχας.

Μπορείτε βέβαια να προσλάβετε πολλές απο αυτές τις φυσικές βιταμίνες και υπο την μορφή συμπληρώματος.

Τα γένια σας αποτελούν προέκταση του εαυτού σας.

Εαν δεν τρέφεστε σωστά και δεν είστε υγιείς, η εικόνα αυτή θα αντικατοπτρίζεται και στα γένια σας.

Οι βιταμίνες που αναφέραμε πριν αποτελούν καταλύτες για την γρήγορη ανάπτυξη μίας πυκνής γενειάδας.

Προσθέστε κάποιες απο αυτές τι τροφές στην καθημερινότητά σας και ενισχύστε την δύναμη και την υγεία των τριχών σας.

Η καλύτερη γυμναστική για γένια.

Όπως προαναφέραμε, τα γένια εξαρτώνται άμεσα απο την τεστοστερόνη και την DHT. Όσο περισσότερη τεστοστερόνη παράγετε, τόσο πιο πολλή μετατρέπεται σε DHT, αυξάνοντας την ανάπτυξη των γενιών. 

Για να αυξήσετε την τεστοστερόνη σας φυσικά, θα πρέπει να κοιμάστε πολύ, αλλά μόνο λίγο παρπάνω απο το συνηθισμένο. Άρα οπουδήποτε ανάμεσα σε 7-10 ώρες θα σας κάνουν καλό. Η περισσότερη τεστοστερόνη παράγεται κατά την διάρκεια του κύλου REM, οπότε περισσότερος ύπνος = περισσότερη τεστοστερόνη.

Θα πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε πως τρώτε αρκετά. Δίαιτες με χαμηλές θερμίδες μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο αναπαραγωγικό σας σύστημα, μειώνοντας την ανάπτυξη της τεστοστερόνης. Γι' αυτό προμηθευτείτε με σνακ που μπορείτε να έχετε μαζί σας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και μην φοβάστε να φάτε λίγο παραπάνω.

Τώρα όσον αφορά την γυμναστική. Συγκεντρωθείτε στα ελεύθερα βάρη. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν πως αυτού του είδους η εκγύμναση αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης και ενδέχεται να αυξάνει ακόμα και την δραστηριότητα των υποδοχέων που είναι υπεύθυνοι για την απορρόφηση της, οδηγώντας σε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ένα σώμα με ποσοστό λίπους 8-14% είναι ιδανικό για την μέγιστη παραγωγή τεστοστερόνης. Χωρίς βέβαια το παραπάνω λίπος να αποτελεί εμπόδιο. Πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή οπουδήποτε γυμνάζεστε και δουλέψτε με τα βαράκια.

Σηκώνοντας βάρη και προκαλόντας τον εαύτό σας θα αυξήσετε την τεστοστερόνη σας και θα συμάλλετε στο να αποκτήσετε το μούσι που περιμένατε. 

Πως κάνω τα γένια μου πιο πυκνά;

Το μόνο που μπορούμε να προτείνουμε είναι να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή της φυσικής σας τεστοστερόνης με τους τρόπους που αναφέραμε νωρίτερα, δηλαδή την σωστή διατροφή, την άσκηση και τα βάρη, τον ύπνο κ.α. 

Εάν έχετε περάσει τα τριάντα και ακολουθείτε έναν τέτοιο τρόπο ζωής αλλά δεν βλέπετε αποτέλεσμα, μπορείτε να καταφύγετε σε τεχνητές μεθόδους.

Έχετε δύο επιλογές. 

Την χρήση ισχυρών φαρμάκων, τα οποία πολλές φορές έχουν παρενέργειες, και την εμφύτευση που είναι ακριβή λύση με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Όπως πάντα εμείς προτείνουμε να αφήσετε τα γένια σας στην φυσική τους μορφή.

Αποδεχθείτε την εμφάνιση τους και φροντίστε τα όσο καλύτερα μπορείτε, χωρίς να μπλέξετε με μεθόδους των οποίων το αποτέλεσμα δεν είναι φυσικό και εγγυημένο.

Οι τρίχες του προσώπου, εκτός του ότι μεγαλώνουν με διαφορετικό ρυθμό και έχουν άλλο μήκος ανάλογα την περιοχή, μεγαλώνουν και προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Αυτό τα κάνει να φαίνονται ατημέλητα και πατημένα, με μία απουσία όγκου και πυκνότητας.

Εδώ παίρνουν θέση οι βούρτσες και οι χτένες για τα γένια.

Χρησιμοποιώντας μία βούρτσα ή χτένα και δίνοντας τακτικά σχήμα και φορά στις τρίχες του προσώπου, κάνετε τα γένια σας να φαίνονται πυκνότερα.

Μπορεί να σας φανεί λίγο περίεργο στην αρχή, αλλά με τον καιρό θα το συνηθίσετε και θα γίνει εμφανής η διαφορά στο πόσο πιο διαχειρίσιμα και με πυκνότερη εμφάνιση είναι τα γένια σας.

Ξεκινήστε μία ρουτίνα περιποίησης και θα δείτε ότι η υπομονή και τα σωστά εργαλεία και προϊόντα μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τα γονίδια.

Το γεγονός ότι δεν έχετε την πιο ισχυρή φυσική προδιάθεση δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας αποθαρρύνει.

Μία προσεγμένη και υγιής γενειάδα θα είναι ενδεικτική της υπομονής, των κόπων σας, αλλά και της φροντίδας που δείχνετε στον εαυτό σας, παρά τις ατέλειες της.

Δείξτε υπερήφανα τα αποτελέσματα της προσπάθειας σας και υποστηρίξτε την εικόνα σας με την αυτοπεποίθηση σας!

Μεγαλώνοντας γένια πιο γρήγορα.

Ας το παραδεχτούμε. Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε μετρήσει τον χρόνο και παρακολουθήσει τον ρυθμό με τον οποίο μεγαλώνουν τα γένια μας. 

Το ότι τα μούσια θα μεγαλώσουν πιο γρήγορα και θα είναι πιο πυκνά μετά το ξύρισμα, είναι μύθος.

Η δυνατότητα να αποκτήσουμε μια πλούσια και πυκνή γενειάδα είναι κάτι που λίγο πολύ όλοι οι άνδρες επιθυμούμε.

Το εαν επιδιώκουμε να την αποκτήσουμε είναι άλλο θέμα, αλλά ανεξαρτήτως, όλοι μας θα θέλαμε να ξέρουμε πως έαν το επιζητούσαμε, θα μπορούσαμε να αφήσουμε πυκνά και μακριά γένια.

Στην πραγματικότητα, τα γένια σχεδόν ποτέ δεν είναι τέλεια. 

Όλοι μας θα θέλαμε να είχαμε τέλεια κατανεμημένα, πυκνά γένια, που κρύβουν κάθε ίχνος δέρματος, αλλά η πραγματικότητα διαφέρει για την πλειοψηφία απο εμάς.

Υπάρχουν, παρ' όλα αυτά, τρόποι να μεγαλώσετε μια απλή γενειάδα πιο γρήγορα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ρελιστικά εντός 30 ημερών.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες και συμβουλές που παραθέτουμε, για να δείτε μακροπρόθεσμη διαφορά στην ανάπτυξη και υγεία των γενιών σας.

1. Σταματήστε να κοιτάτε τον καθρέφτη.

Όσον αφορά τα γένια, όσο πιο πολύ τα κοιτάτε και παρατηρείτε προσεκτικά, τόσες πιο πολλές ατέλειες βρίσκετε και τις χρησιμοποιείτε για να κρίνετε την εμφάνιση της γενειάδας σας.

Πρέπει να αποδεχτείτε πως δεν είναι στο χέρι σας στην παρούσα κατάσταση.

Δεν υπάρχει λόγος να κρίνετε την παραμικρή τρίχα που πετάει ή ένα μικρό σημείο που είναι λίγο πιο αραιά τα γένια σας.

Το μόνο άτομο που προσέχει αυτές τις λεπτομέρειες σε τέτοιο επίπεδο είστε εσείς.

Όσο λιγότερο το κοιτάτε και εστιάζετε στην αντανάκλαση του, τόσο περισσότερο θα δείτε την διαφορά τις φορές που το προσέχετε.

2. Μην το πειράζετε

Εκτός της καθιερωμένης περιποίησης και στιγμής βαθιάς σκέψης, θα πρέπει να αποφεύγετε να αγγίζετε τα γένια σας.

Καταλαβαίνουμε πως έχει πλάκα, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και να εμποδίσει την σωστή ανάπτυξη.

Σε όσο λιγότερη επαφή με τα χέρια σας έρχεται το δέρμα του προσώπου, τόσο πιο ομαλή θα είναι η ανάπτυξη των τριχών.

Ελαττώστε το άγγιγμα τους όσο το δυνατόν περισσότερο και στην πορεία του ενός μήνα θα δείτε ουσιαστική βελτίωση.

3. Καθαρίστε το.

Επαναλάβετε μετά απο εμάς: Τα καθαρά γένια είναι και πιο πυκνά γένια. 

Σε αντίθεση με τα ξηρά γένια που έχουν λαδωθεί, τα γένια σας όταν τα πλένετε έχουν μια υγιή εμφάνιση και ευχάριστη όψη και υφή.

Εφόσον είστε αποφασισμένοι να αφήσετε την καλύτερη δυνατή γενειάδα, αξίζει να επενδύσετε σε ένα ποιοτικό σαμπουάν και μαλακτική για γένια.

Θα καθαρίσουν σε βάθος τα γένια σας και θα τα μαλακώσουν.

Η καθιέρωση μιας σταθερής περιποίησης των γενιών οδηγεί σε μία πιο υγιή γενειάδα με πιο γρήγορη ανάπτυξη.

4.Ενυδατώστε.

Όπως είναι σημαντική η καθαριότητα, έτσι είναι σημαντική και η ενυδάτωση. 

Η καταπολέμηση της ξηρότητας στο δέρμα και την τρίχα, βελτιώνει την εμφάνιση των γενιών κατά πολύ.

Με την χρήση beard softener και beard oil, το δέρμα και τα γένια σας δεν θα έχουν αυτήν την ενοχλητική ξηρότητα.

Σε πολλές περιπτώσεις δημιουργείται ξηροδερμία και ακόμα και πιτυρίδα στα γένια που μπλοκάρουν τους πόρους και εμποδίζουν την ανάτυξη της τρίχας.

Απο άποψη εμφάνισης, το λάδι και η μαλακτική βοηθούν στον έλεγχο των άγριων τριχών και το ευκολότερο φορμάρισμα, αφού οι ενυδατωμένες τρίχες είναι πιο μαλακές και διαχειρίσιμες.

Comments (4)

  • Δημητρης
  • 2020-02-04 17:02:55
  Ενημερωτικό άρθρο. και αυτό που αναφέρει για την ορμόνη dht είναι σωστό.
  • Παναγιώτης
  • 2020-02-04 17:03:49
  Ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας!!! Πολύ χρήσιμο άρθρο!!! Σε συνδυασμό με τα φανταστικά σας προϊόντα το αποτέλεσμα είναι σίγουρο!!!
  • Τάκης
  • 2020-02-04 17:04:47
  Ωραίο άρθρο
  • Giannis
  • 2020-02-04 23:52:37
  Αν βαζω καθε μερα λαδι για το μουσι μεγαλώνουν ευκολότερα ?

New comment

Το προϊόν προστέθηκε στη λίστα επιθυμιών